wtorek, 28 stycznia 2014

tortilla z kurczakiem, papryką i mozzarellą


Soczysty kurczak, podsmażona papryka, sos na bazie soku z granatów, mozzarella, awokado i tortilla...niebo w gębie!

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
  • olej
  • sól 
  • pieprz
  • 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę
  • nasiona z 1/2 granatu
  • 2 kulki mozzarelli
  • szczypiorek
  • 8 placków tortilli (jak macie czas i ochotę usmażcie naleśniki)


sos:
  • 250 ml soku z granatów
  • 140 ml sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka sosy rybnego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • pieprz


Posólcie i popieprzcie kurczaka, wrzućcie go na rozgrzany olej, podsmażcie, wyciągnijcie łyżką cedzakową i wrzućcie paprykę, podsmażcie aż zmięknie. Odstawcie razem z usmażonym kurczakiem. Rozgrzejcie piec do 180'C. W rondelku połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu oprócz mąki, gotujcie na średnim ogniu ok. 10 minut, dodajcie wymieszaną z wodą mąkę, wymieszajcie i poczekajcie aż sos zgęstnieje, odstawcie. 
Do kurczaka z papryką dodajcie pokruszoną 1 kulkę mozzarelli, wymieszajcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie połową gotowego sosu. Tortille wrzucajcie po kolei na rozgrzaną patelnię, na 20-30 sekund, aż zmiękną, nakładajcie do nich nadzienie z kurczaka, zawińcie i układajcie w naczyniu. Posmarujcie tortille pozostałym sosem, pokruszcie kolejną kulkę mozzarelli i wstawcie do pieca na ok. 15 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Posypcie pokrojonym awokado, ziarnami granatu i szczypiorkiem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. To, jak to danie się prezentuje mówi samo za siebie. Wygląda cudownie, a na pewno też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, było całkiem pyszne ;) Pozdrawiamy!

      Usuń